Bulut Bilişim ve KOBİ performansı üzerine bir Kavramsal Model: Kaynak Tabanlı Görünüm

Published by: 0

Bulut Bilişim ve KOBİ performansı üzerine bir Kavramsal Model: Kaynak Tabanlı Görünüm

Özet

Bulut bilişiminin geleceğinin umut verici geleceğine rağmen KOBİ’lerin günlük operasyonları için başarılı bir şekilde benimsenmiş olmasına rağmen, araştırmacılar, politika yapıcılar ve KOBİ sahipleri, ilgili KOBİ performanslarını izlemek için bulut bilgi işleminin ne kadar etkili şekilde uyarlanabileceği ile ilgileniyorlar. Literatür taraması, özellikle bulut bilişiminin benimsenmesinden sonra, çoğunlukla farklı olan ve çeşitli sonuçlar veren önemli değişkenler ve birbiriyle ilişkiler konusunda hala bir araştırma eksikliği olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle, bu makalenin temel amacı, Kaynaklara Dayalı Görüntü Teorisi (RBV) uygulayarak bütünleşik bir bulut bilgiişlem modeli geliştirmektir. Bu çalışma, iç faktör olarak tanımlanan bulut bilgiişleminin tamamlayıcı kurumsal yeteneklerinin bilgi boşluğunu köprü kurmayı amaçlamaktadır. Gelecekteki araştırma yönergeleri olarak bu araştırma, özellikle Malezya KOBİ’leri benimseyenler arasında bulut bilgi işleminin etkileri ile ilgili teorik boşluğu dolduracaktır.

Giriş

Bulut bilişim, tüm sektörlerde rekabetçi pazar ortamları, yeni iş fırsatları ve zorluklar yaratan yıkıcı bir teknoloji olarak görülüyor [1]. Dolayısıyla, bu bulut bilişim paradigması nedeniyle, BT’deki iki büyük eğilim, yani BT kaynaklarının verimli kullanılması ve BT’nin işletme çevikliğini artırmak için bir hizmet olarak kullanılması eğiliminde olmuştur [2]. Dolayısıyla, bulut bilişim BT’sinin gelişiyle özellikle maliyet düşürme, daha iyi BT kaynaklarına erişim, ölçeklenebilirlik, erişilebilirlik ve esneklik ve işbirliği gibi birçok avantaj sağlanmaktadır [1], [3] – [6]. Bulut bilgiişlemi, performanslarını, rekabet avantajlarını ve sürdürülebilirliğini izlemek için etkin bir hizmet olduğu kanıtlandığına göre, şimdi işletmeler, büyük şirketler ve KOBİ’ler için stratejik bir alan haline geldi. [7] [8]. Güncel araştırmaların bulut bilişiminin teknik yönleri, güvenliği ve benimsenmesi üzerine yoğunlaştığı bulunmuştur. Bugüne kadar, cloudcomputing’ı benimsemiş KOBİ’lerin riskleri yönetebildikleri ve bulut bilişiminin performanslarına yönelik faydalarını nasıl kullandıkları konusunda çok az şey biliniyor.

Bu arada, örgüt, firma ve büyük şirketler için bulut bilişiminin faydaları üzerine çalışmalar da var. [9], [10], ancak KOBİ’lerin kendine özgü karakteristiklere sahip olması nedeniyle KOBİ bağlamında uygulanabilir değildir [11]. Öncelikle, Teknolojik, Örgütsel, Çevre (TOE) paradigması, İnovasyonun Dağılımı (DOI) ve büyük işletmeler için sunulan pratik çözümler gibi BT teorileri KOBİ’ler için uygun olmayabilir [7]. İkincisi, çoğu KOBİ, hareket kabiliyeti, finansal kapasite ve BT uzmanının eksikliği gibi kaynak kısıtlamaları ile karşı karşıyadır. Üçüncüsü, KOBİ’ler, düşük yapılandırılmış, zihinsel engeller ve gelecek planlama eksikliği gibi bazı yönetim yetersizliği ile uğraşmaktadırlar. Son olarak, KOBİ’ler hükümet desteğine, özellikle bulut hizmetleri uzmanlık alanlarında ve işletme faaliyetlerini yürütmek için diğer hizmetlere bağımlıdır. Başka bir deyişle BT yetenekleri, girişimci oryantasyonu ve bulut bilgiişlem tekniğinden yoksundurlar. Bu nedenle, KOBİ’ler arasında bulut bilgiişleminin kullanılması bu performansı iyileştirebilir, azaltabilir veya performanslarına herhangi bir etkisi olmayabilir. Ayrıca, bulut bilgisayarının evlat edinme aşamasında, literatür, daha az keşfedildiğini, ampirik araştırma eksikliğini ve BT yeteneği işletme değerinde boşluklar olduğunu ortaya koymaktadır [12].

Bu çalışmanın temel amacı, Kaynaklara Dayalı Görünüm Teorisi’ni (BTB) ve BT işletme değerini uygulayarak KOBİ’lerin bulut bilgi işlem yaklaşımı için entegre bir sinerji modeli önermektir. Sistematik Literatür İncelemesi (SLR) ile daha önceki çalışmaların ve kuruluşun BT kapasitesi uygulamasının sadece BT yeteneği üzerine odaklandığı ve bunların KOBİ’lerin kurulum başarı ve performanslarını etkileyen öncül faktörler olduğu tespit edildi [10], [13]. KOBİ’ler hem temel hem de temel olmayan ticari faaliyetlerini kapsayacak şekilde Yazılımı Hizmet Olarak (SaaS) kabul edebilirler [14]. Bununla birlikte, KOBİ organizasyonunda bulut bilgi işleminin verimli bir şekilde kurulması, organizasyonel kaynaklar [16] gibi diğer yeteneklerle birlikte özel BT yetenekleri [10], [15] gerektirir.

DEĞİŞKEN TANIMLAR VE HİPOTEZLER KALKINMASI

Bilişim Sistemleri literatüründeki ortak yaklaşımı takiben, bu çalışma IT yeteneklerinin “bir firmanın BT ile ilgili kaynakları, yüksek performanslı ve rekabet avantajı elde etmek için diğer kaynaklar ve yeteneklerle bir araya getirme, kullanma ve kullanma kabiliyeti” olarak tanımladı Ve iş hedeflerine ulaşmak “olarak belirtti. Hipotez, bir firmanın teknik yeteneğinin rekabet avantajının kaynağı olabileceğidir. BT kaynaklarının rutin ve yenilikçi kullanımı ile iş süreçleri ve performans geliştirmeleri çok daha gelişmiş olacak. Bununla birlikte, çalışmalar KOBİ’lerin bulut bilişim sistemini nasıl başarıyla benimsediği ve performanslarında fayda sağladığı konusunda sınırlı kalmaktadır. Bazı araştırmacılar, tamamlayıcı BT kaynakları olarak etkin bir BT yeteneği geliştirerek, üstün KOBİ performanslarına neden olacağını iddia etmişlerdir [9], [16], [24], [29].

BT Güç Değişkeni

[16] BT yeteneği, “bir firmanın, BT hedeflerini gerçekleştirmek için diğer kaynaklar ve yeteneklerle birlikte BT ile ilgili kaynakları elde etme, uygulama ve kullanma kabiliyeti” olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma için IT yetenekleri BT altyapısıyla sınırlı değildir, ancak diğer üç temel beceriye odaklanmaktadır: (i) BT teknik yeterliliği; (ii) idari BT yeteneği; Ve (iii) ilişkisel BT yeteneği [10]. BT altyapısı açısından cloud computing, sanal altyapı BT hizmetleri ve altyapısı, satın alma, kurma ve bakıma ihtiyaç duymadan internet üzerinden sunmaktadır. Dolaylı olarak, bulut bilgi kaynağı paylaşımı tabanlı hizmetler KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir. Böylece, ilk hipotezin formülasyonu şöyle:

H1: BT yeteneği bulut bilgi işlem avantajları sağlar

  • BT teknik yeterliliği

BT teknik yeterliliği “bir firmanın kabiliyetinin çeşitli özelliği veya yönleri” olarak iyi tanımlanabilir [16]. Başka bir deyişle, BT teknik yetenekleri basitçe üç temel özelliğe ayrılabilir; fiziksel donanımlar (diğer bir deyişle bilgisayar donanımı, ağ ve veritabanı kaynakları, kolektif varlıklar (yani temel ve esnek) ve maddi olmayan varlıklar (örneğin, teknik bilgi, problem çözme, firmaya özgü bilgi ve iş stratejileri) [16]. Maddi olmayan varlıklar, şirket için yeni teknolojilerin entegrasyonunda daha nitelikli, daha verimli ve daha etkili olması için katalizör görevi görmektedir [30]. BT teknik kabiliyetine sahip olan KOBİ’ler, işletme işlemlerini yürütmek için bulut bilgiişlemine entegre olabilir ve bunları bağlayabilir. Bu şekilde, firma maliyetleri düşürebilir ve yönetim süreçlerini hızlandırabilir. Dolayısıyla, ilk hipotezin ilk alt hipotezi şöyledir:

H1a: Teknik BT yeteneği bulut avantajlarıyla pozitif korelasyona sahiptir

 

  • İlişkisel Yetenek

[30] ilişkilere özgü varlıklar, bilgi paylaşım rutini, tamamlayıcı kaynaklar ve etkili yönetişim içeren örgütler arası ilişkilerde dört avantaj avantajı belirledi. Firmalar arası ilişkiye özgü varlıklar, yönetim tarafından rekabet avantajlarını yaratma ve koruma amacıyla geliştirilen ‘ihtisaslaşmış varlıklar’ veya stratejik varlık ve yeteneklerdir. Verimlilik kazançları, firmalar, insan varlık özgünlüğünü veya eş uzmanlaşmayı yaratan ilişkilere özel yatırımlar yaparken gerçekleştirilir; bu da, işlem yapan ortakların etkin iletişim ve problem çözmeye götüren uzmanlaşmış bilgi, dil ve bilgi birikimi geliştirmeleridir. Bu, ikinci alt hipoteze yol açar:

Ha2: İlişkisel yeterlilik bulut faydalarını etkiler.

  • BT yönetsel yetenekleri

Önceki çalışmalar, BT yönetsel kabiliyetlerinin rekabet avantajları ve / veya firma performansı üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir [30] – [32]. BT yönetim becerileri, KOBİ’lerin işi etkili bir şekilde yönetmek için bulut bilgisini kullanması için şarttır. Bu çalışmada, yönetsel bilgi işlem yeteneğinin performans üzerindeki genel etkisi bulut avantajından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, üçüncü alt hipotez şu şekilde:

BÖLÜM 3: BT yönetim yetenekleri bulut faydaları ile pozitif yönde ilişkilidir.

  1. Örgütsel Yetenek Değişkeni

Örgütsel kabiliyetler, firmaların örgütsel sorunlarını ve sonuçlarını etkili bir şekilde çözme becerisi için temel önemdedir. Bununla birlikte, her organizasyon için uygun stratejik kaynak listesi mevcut değildir. Burada, bu çalışma örgütsel kabiliyetleri iki hayati faktör, örneğin güven ve işbirliği olarak düzenlemektedir. Kaynaklar, faaliyetler ve süreçler gibi diğer temel unsurlar, KOB ‘lerin canlılığı ve çevikliği için gerekli kapasitelerdir. Birleştirildiğinde, bu faktörler daha iyi firma performansı sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bu, geçmiş çalışmalarda KOB ‘lerdeki örgütsel kabiliyetlerin olumlu etkiler ve faydalar yarattığı desteklenmiştir. Dolayısıyla, ikinci hipotez:

H2: Örgütsel yeteneği bulut avantajlarıyla pozitif yönde ilişkilidir.

  • Güven

Güven, “niyetlerin ya da başka birinin davranışının olumlu beklentilerine dayanılarak kırılganlığı kabul etme niyeti” [33] olarak tanımlanabilir. Bulut bilgiişleminin kullanımı ve paylaşımı, daha etkin ve bağlayıcı bir çalışma kültürünün gerçekleştirilmesinin yanı sıra ilgili taraflar arasında güven, işbirliği ve karşılıklı ilişki bulunduğunu ima etmektedir. Bunun nedeni, önceki çalışmalar güven ve bulut bilgiişleminin bulut sağlayıcıya güven ve bulut Platformlarına yönelik güven gibi iki önemli boyutu içerdiğini göstermesidir (34). Partilerin başında güven kurulduğunda, bulut bilgi işlem en iyi şekilde yararlanılacak [35]. Bu, ikinci hipotezin alt hipotezine, yani:

H2a: Güven, bulut yararları ile pozitif ilişkilidir

  • İşbirliği

Bulut bilgiişlemini işbirliğin önemiyle ilişkilendiren önceki çalışmalar vardır (ör. [3], [4], [34]). İşbirliği üç (3) seviyeden oluşur; Öncelikle sistemlerle (ör. Cloud computing) işbirliği, ikincisi meslektaşları ile işbirliği ve son olarak müşteriler, ortaklar ve tedarikçilerle (CPV) işbirliği. Burada, bulut bilgiişlemi, insan faktörü ve uygulama faktörleri arasındaki işbirliği sayesinde başarılı bir şekilde benimsenmesine yönelik bir tür geçittir. Etkili işbirliği, iletişim yapısının yatay, dikey ya da endüstriler arasında ve iş ortamında KOBİ’lerin performanslarını geliştirdiği anlamına gelir. Aslında, işbirliği, bulut bilgiişimi kaynakları ile performans arasındaki ilişkiyi etkileyen arabulucu rolünü üstlenir [24]. Dolayısıyla, bu çalışma RVB teorisine paralel olarak, ikinci hipotezin ikinci alt varsayımı olduğunu önermektedir:

H2b: İşbirliği artı bulut avantajlarıyla ilişkilidir.

  1. Girişimcilik Oryantasyon Değişkeni

Girişimci Oryantasyon değişkenleri, organizasyon, stratejileri ve karar verme, vizyon ve rekabet gücü için önemli göstergelerdir [35]. Bir firmanın öne çıkan oryantasyon özellikleri arasında işletme kültürü, yenilikçilik, risk almayı ve etkinliği bulunmaktadır. Bunlar önemli kabul edilmekle birlikte firmanın performansları ve girişimci yetenekleri üzerindeki gerçek etkisi kolayca ilişkilendirilmez. Dolayısıyla, girişimci oryantasyonu ve bulut bilgiişlemi arasında olumlu performanslarını etkilemek için belirli bir ilişki gemi bulunmuyor. Bununla birlikte, açık olan şey, bulut bilgiişlemiyle KOBİ’lerin girişimci oryantasyonu, esneklik kabiliyetinde yardımcı olması, iyimser olmaları ve beklenmedik durumlar, ortam türbülansı ve girişimci ruhla karşı karşıya kaldıklarında hızlı davranmalarını sağlamaktır. Dolayısıyla bu, üçüncü hipotezi desteklemektedir:

H3: Girişimci oryantasyon bulut faydaları ile pozitif ilişkilidir.

  • Girişimci özellikleri

KOBİ’lerin çoğu, bulut bilgiişimi gibi yeni stratejilerin kullanılması da dahil olmak üzere, şirketin yönünü, inovasyonunu, risk alma ve etkinliğini belirlemede CEO’nun girişimci özelliklerine güvenir. Bu özellikler işletme sürdürülebilirliği konusunda KOBİ’lerin ve rakiplerin girişimci kabiliyetlerini birbirinden ayırır. Katı girişimci özellikleri ile bulut bilgiişleminin kullanımı kullanılabilir. Dolayısıyla, üçüncü hipotezin alt hipotezi aşağıdadır;

H3a: Bulut bulaşmasının faydalarını belirleyen girişimci özellikler

  • Risk yönetimi

KOBİ’lerde, risk yönetimi işlevi genelde işletmenin sahip olduğu tehdit ve fırsatlarla ilgili değerlendirmelerinde bulunur. Normalde riskleri ele almak ve işletmelerindeki olumsuz etkileri azaltmak veya ortadan kaldırmak için planlar oluşturmaya odaklanacaklardır. Dolayısıyla, girişimcilerin gereksinim duyduğu becerilerden biri, hesaplanan risklerden avantaj sağlanmasını sağlamak için riskleri tanımlama ve analiz etme becerisidir. Cloud computing olumlu faydalar vaat ediyor ancak aynı zamanda riskler ve zorluklar da beraberinde geliyor. Bu nedenle üçüncü alt varsayım şu şekildedir:

H3b: Risk yönetimi bulut avantajlarıyla ilişkilidir.

  1. Bulut avantajları

Bu çalışma, bulut avantajlarının tanımını “bulut bilgisini uygulayan bir firmanın edinmiş olduğu avantajlar, avantajlar ve değerler” olarak benimser [10]. Önceki çalışmalar, KOB ‘ler tarafından bulut bilgi işleminin benimsenmesine yönelik itici güç olarak bulut avantajlarını ortaya koymuştur [7] [36]. Bu ayrıca, RBV teorisinin temelini oluşturan BT iş değeri üzerine yapılan araştırmaların çoğunun yararları ve değerleri vurgulaması ile desteklenmektedir. Bu arada, geçmiş araştırmalar güçlü BT yeteneklerinin mutlaka üstün performansı yansıtmadığını gösteriyor. İronik olarak, şirketin performansını etkilemek için faktörlerin müdahale edilmesini gerektirir.

Bu nedenle, bilişim yetenekleri, Organizasyonel Yetenekler, Girişimcilik Oryantasyonu ve KOBİ’lerin bilgi sistemi başarısından etkilenmesi için arabulucu olarak bulut avantajları mantıksal olarak çiziyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar çoğunlukla KOBİ’lerin ilkel sistemlerinden buluta nasıl dönüştüğü ve bu bulut tabanlı teknolojilerden nasıl fayda gördükleri konularında sınırlıdır. Geçmişteki araştırmalar ayrıca, bulut bilgi işleminin KOBİ’lere birçok avantajı olduğunu, ancak bunun risk ve zorluklarla geldiğini gösterdi. Bulut bilgi işleminin faydaları kadar, stratejik faydalar, ekonomi avantajları ve teknoloji avantajları olmak üzere üç ana avantajı vardır. Bununla birlikte, BT yatırımlarının veya KOBİ’lerdeki bulut bilgi işlem uygulamalarının temel amacı, şirket performansları üzerinde vurgu yaparak örgütsel faydalar sağlamaktır. Böylece, dördüncü hipotez şöyledir:

H4: Bulut, KOBİ’lerin muazzam performanslarını sağlar.

  1. KOBİ’lerin performansı

Normal olarak, KOBİ’lerin performansı bir Çerçeve Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ABC), Denge Puan Kartı (BSC), İş Mükemmelliği Modeli ve Performans Prizmi’ni kullanarak etkili bir şekilde ölçülebilir. Bununla birlikte, önceki çalışmalar, çoğu araştırmanın bunun yerine Yatırım Getirisi (ROI) ve Varlık Getirisi (ROA) finansal performans endekslerini kullandığını göstermiştir. Ancak, finansal endeks çoğunlukla güncel değildir ve KOBİ’lerin mevcut performansını temsil etmemektedir. BSC performansları ölçmek için daha güvenilir bir teknik gibi görünüyor. Aslında, örgüt performansını ölçmek için BSC’yi başarıyla kullanan büyük organizasyon için bulut bilişimi etkisi üzerine bir araştırma var [37]. Öte yandan, çoğu KOBİ kendine güvenmemektedir, denetlenen mali raporlar hazırlamamaktadır ve finansal şirket statüsünü paylaşmaktan çekinmektedir. Dolayısıyla, dolaylı karşılaştırma, KOBİ’lerin performansını ölçmek için kullanılması önerilen daha uygun bir yaklaşımdır. Buna ek olarak, RBV lens de uygulanabilir çünkü maddi ve manzara olmayan açılardan daha somut bir ölçüm verir. Çoğu işletmenin kârlılığa odaklandığına dair argümana rağmen, ilginç bir şekilde KOBİ’lerin performans bulutu, yalnızca “kârlılık” yanında “yeşil” faktörü de göz önünde bulunduruyor. Bununla birlikte, daha dinamik ve rekabetçi bir ortamda, KOBİ performansının RBV lensi ile kapsamlı olarak ölçülmesi önerilmektedir.

SONUÇ

Bu yazıda hem KOBİ’lerin hem de akademisyenlerin ve KOBİ’lerin girişimcileri için olumlu etkileri bulunmakta ve KOBİ’lerin yararlanması için bulut bilişiminde RBV teorisi uygulamasıyla desteklenen sağlam teorik çerçevesi bulunmaktadır. Bu model, bulut bilişiminin KOBİ’lerin performansı üzerindeki etkilerini etkileyen kaynakları ve yetenekleri kullanan çok boyutludur. KOBİ girişimcileri için bulgular, farkındalıklarını, stratejiler hakkındaki bilgileri ve bulut faydalarının gerçekten sunabileceği daha iyi performansa yönelik anlamlı çabaları artıracaktır.


Bu yazı aşağıda belirtilmiş makalenin çeviri notlarından oluşmaktadır.
Salleh, Noor Afzan, and Husnayati Hussin. “A Conceptual Model on Cloud Computing and SME Performance: Resource-Based View.” Information and Communication Technology for The Muslim World (ICT4M), 2016 6th International Conference on. IEEE, 2016.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir