Laravel Öğreniyorum – Giriş

Published by: 0

Herkese iyi çalışmalar arkadaşlar. Php dilinde web uygulamaları yaparken Laravel ile olan tanışmamı ve bu tanışma sürecinin sancılarını yeni başlayanlara ışık olması, yol göstermesi amacıyla sizlere eğitimler verebileceğim, eğitim verirken kendimi geliştirebileceğim makaleler karşınıza çıkmaya çalışacağım.

Öncelikle kendimi kısa bir yazı ile tanıtmam gerekirse; ben Ramazan AKSU, Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden 2018 yılında mezun oldum lakin programlama ile tanışmam daha öncesine, Meslek Lisesinde Bilgisayar Programcılığı bölümünde oldu. Daha öncesinde JAVA, C++ , Android Uygulamaları derken şuan PHP ile web uygulamaları geliştiriyorum. Php ile tanıştıktan sonra Laravel isminde, MVC yapısında bir Framework’ün programlama hızı ve pratikliği bakımından faydalarını duyunca Laravel’e geçiş yapmak istedim. Laravel’e geçiş süresinde yaşadığım sıkıntıları siz okurlarıma yol gösterme, zamandan kazandırma adına bu makaleleri ara ara yayınlıyor olacağım.

Öncelikle;

  • Laravel Nedir?
  • Laravel’in bize faydaları neler?
  • MVC yapısı nedir?

Bu konulara kısa bir değineceğiz.

LARAVEL NEDİR?

Laravel’in kendi sitesindeki tanımıyla laravel;

“Etkileyici ve şık sözdizimine sahip bir web uygulaması framework’üdür.  Laravel, kimlik doğrulama, yönlendirme, oturumlar ve önbellekleme gibi web projelerinin çoğunda kullanılan ortak görevleri hafifleterek, geliştirme sürecinin acısını çekmeye çalışır.”

Laravel Php ile yazılmış, OOP (Nesne Yönelimli Programla) yapısında dizayn edilmiştir. 

LARAVEL ‘İN FAYDALARI NEDİR?

Laravel kısaca; sık sık tekrarladığımız işleri, bizlere daha kolay ve hızlı yapabilmemizi sağlayan bir ara katmandır. İlk başlarda Laravel’e geçerken salt Php den daha yavaş olacaksınız belki ama ilerleyen zamanlarda Laravel’e alışınca işlerin daha hızlı bir şekilde ilerlediğini fark edeceksiniz. Umutmayın zafere giden yol kutsaldır 🙂

MVC YAPISI NEDİR?

                Laravel gibi bir çok Framework MVC yapısını kullanıyor. İş başvurularına denk geldiyseniz eğer firmalar genelde MVC yapısında yaptıkları projelere eleman almakta olduğunu görmüşsünüzdür. Peki nedir bu MVC? MVC; MODEL, VIEW  ve CONTROLLER olmak üzere 3 ismin kısaltmasından oluşan katmanlı bir yapıdır. Bu 3 katman bizim spagetti kod dediğimiz gelişi güzel kodlamadan ziyade işi katmanlara bölüp nizami bir disiplin çerçevesinde kodları yazıp yönetebilme mantığındadır. MVC mantığını şuna benzetebiliriz;

                Menemen yapmak istiyoruz ve marketten malzemeleri temin edeceksiniz fakat malzemelerimizin hepsi tek bir reyonda, karışık bir şekilde bırakıldığını düşünün. Bu reyonda hiçbir düzen yok. Malzemeler random baştan sağma yerlerde. Onları bulmamız için gereken zamanı düşünün. Bir de büyük marketlerdeki sistemler gibi domatesi, biberi sebze reyonundan, yumurtaları beyaz ürünlerin reyonundan vs. almaya çalıştığınızı düşünün. İkincisi sizi daha az yoracak ve size zamandan kazandıracaktır. Bu iki örneğin ilki spagetti yapısına, ikincisi ise MVC yapısına örnektir. Peki Laraveldeki MVC yapısı nasıldır? Hadi gelin beraber öğrenelim.

Laravelde MVC (Model,VIEW,CONTROLLER) yapısı şu şekilde çalışmaktadır:

Model :     Veritabanı ile olan işlemlerimizi bu katmanda yazıyoruz. Yani php’de SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE gibi işlemlerimizi fonksiyon tarzında buralara yazıyoruz. Ama klasik bildiğimiz SQL sorguları değilde, Laravel tarzında SQL fonksiyonları olacak.

View :      HTML , CSS , JS gibi birçok koslamayı burada yapıyoruz. Son kullanıcının yüzgöz olduğu nokta burasıdır. Bu kısım projenizde varsa eğer Front-end geliştiricinizin evidir diyebiliriz 🙂

Controller :   Bu kısım Yukarıdaki iki kısım arasında bağlantı kurduğumuz kısımdır. Kısaca Php algoritmalarımızın büyük bir kısmını burada yapıyoruz arkadaşlar.

                Şuan için Laravel Nedir? Laravelin Faydaları Nedir? Ve MVC yapısı Nedir?  Sorularını cevaplamaya çalıştım. Amacım sizlere giriş seviyesinde bir yazı olmasını ve aklınızda bir yapı oluşmasını sağlamaktı. Bir sonraki  makalemde Laraveli Öğreniyorum başlığı altında yeni kazanımlar öğrenmek dileğiyle..

Esen kalın.. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir